BİLİM KERVANI kanalını ziyaret et!
Amaç: Projemizdeki temel amaç Avrupa Merkezli Bilim Tarihi anlayışına karşı Türk ve Müslüman Bilim İnsanlarının bilim tarihine katkılarını vurgulayarak bilim tarihine bütünsel bir bakış açısı geliştirilmesini sağlamaktır. Ayrıca farklı bilim iletişimi yollarını kullanmanın bilim tarihine ve bilime ilgiyi arttıracağı, bireyleri bu alanda daha fazla araştırma yapmaya, öğrenmeye teşvik edeceği düşünülmektedir.
Yöntem ve Teknik: Her toplum bilimsel araştırmanın bir “felsefi” anlamda bir de “bilimsel” anlamda yöntemi vardır (Ergun, 1993). Bu açıdan araştırmamızın felsefi yöntemi bilim tarihine dair doküman analizi ile mevcut durumu eleştirel gözle ele almak, bilim iletişimi yoluyla (sosyal medya video uygulaması çalışmaları) bu konudaki Avrupa Merkezli düşünce yapısını değiştirmeye yönelik çalışmalar yapmaktır. Çalışmamız bu açıdan nitel araştırma yöntemini kullanmaktadır. Bilimsel yöntemi ise oluşturulan, uygulanan ön test ve son test ile bilim iletişimi çalışmalarının ne düzeyde başarılı olduğunu verilerle ortaya koymaktır. Çalışmamız bu açıdan nicel araştırma yöntemini kullanmaktadır.
Katılımcılar: Proje sürecinin katılımcıları Tekirdağ Çorlu Necati Perihan Kervancı Ortaokulu öğrencilerinden oluşmaktadır.
İş Birliği Yapan Kurum/Kuruluş: Proje sürecinde Kırklareli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü iş birliği yapılmıştır.
Çalışma Basamakları: Araştırma sürecinde öncelikle literatür taraması yapılmıştır. Avrupa Merkezli Bilim Tarihi Anlayışı, bu anlayışa eleştirel bakışlar, bilim tarihine katkı sunmuş Türk Bilim İnsanları, bilim tarihine katkı sunmuş Müslüman Bilim İnsanları, Bilim İletişimi süreçleri ile ilgili doküman analizleri yapılmıştır.
Yapılan doküman analizleri sonucunda bilim tarihine katkı sunmuş Türk ve Müslüman Bilim İnsanlarının biyografileri oluşturulmuştur. Bu noktada daha objektif bir tutum almak ve bilim tarihine bütünsel bir bakış açısı sunabilmek adına Avrupa ve Amerika Bilim Toplulukları da dahil olmak üzere farklı medeniyetlerin yetiştirdiği bilim insanlarına da yer verilmiştir. Hazırlanan içerikler video içerik sunumu yapılabilecek şekilde özüne dokunulmadan düzenlenmiştir. Oluşturulmuş olan ön testte sorulmuş olan “Okulumuz bünyesinde bilim tarihine dair içerikler üreten bir youtube kanalı açılsa, bu kanal için içerik üretir miydiniz?” sorusuna evet cevabı vermiş olan öğrencilerden video içeriklerin sunumu konusunda destek alınmıştır. Burada sunumları yapan kişileri çeşitlendirilerek video içerikleri daha ilgi çekici hale getirmek amaçlanmıştır. Video içerik sunumuna katılan öğrenciler okulda hazırlanan stüdyoda yeşil perde önünde sunumlarını gerçekleştirmiştir.
Hazırlanan biyografi metinleri chat gpt yapay zeka uygulamasına girilmiş ve yapay zeka uygulamasında içeriklere uygun görseller oluşturulmuştur.
Farklı uygulamalar kullanılarak, oluşturulan görseller video içeriklerin arka fonuna yerleştirilmiş, hedef kitlenin yaş özelliklerine ve ilgi düzeyine uygun animasyon benzeri video içerikler oluşturulmuştur.
Ayrıca iki öğrencimiz web2 araçlarını kullanarak animasyon videoları oluşturmuştur. Hazırlanan videolar açılmış olan “Bilim Kervanı” youtube kanalında belirli zaman dilimi içerisinde paylaşılmıştır. ( https://www.youtube.com/@BilimKervan%C4%B1 )
Yapılan doküman incelemeleri sonucunda bilim tarihine dair bilgi ve ilgi düzeylerini ölçmek, kullanılan bilim iletişimi yönteminin ne düzeyde etkili olduğunu ortaya koyacak nicel veriler elde etmek adına ön test – son test olarak kullanılacak bir test oluşturulmuştur. Oluşturulan test Kırklareli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Tarık ÖZÇELİK ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, T.C. Tarihi Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mehmet PINAR’a inceletilmiş, testin geliştirilmesine dair tavsiyeleri alınmıştır. Ayrıca oluşturulan test Bilim Uzmanı Türkçe Öğretmeni Alper COŞKUN ve Bilim Uzmanı Türkçe Öğretmeni Tuğba KESİCİ tarafından Türkçe dil ve anlatım, dil bilgisi yönlerinden incelenmiş, gerekli düzeltme tavsiyeleri alınmıştır. Seçilen 10 kişilik öğrenci grubu ile pilot uygulaması yapılmış, veriler toplanmış, değerlendirilmiş, gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Oluşturulan teste son hali verildikten sonra okulda seçilmiş olan 200 öğrenciye ön test olarak uygulanmış ve veriler toplanmıştır. Bilim Kervanı youtube kanalında video içerikler paylaşıldıktan sonra son test uygulaması yapılmıştır. Veriler toplanmış, ön test – son test verileri karşılaştırılmış ve değerlendirilmiştir. Araştırmamızın bu kısmında nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır.
Çalışmadan sağlanan faydalar: Kurulan sosyal medya video uygulaması kanalı ve bu kanalda üretilen içerikler, öürencilerin bilim tarihine olan ilgisini arttırmış, Türk-Müslüman Bilim İnsanlarının tanıtılmasını sağlamış, bu bilim insanlarının bilim tarihine katkılarına dair farkındalık oluşturmuş, bilim tarihine bütünsel bir bakış açısı geliştirilmesine katkı sağlamış, bilime olan ilgiyi arttırmıştır.
Okulumuz İngilizce Öğretmeni Murat ALTINAL'ın yürüttüğü 'Bilim Kervanı' projemizde araştırmaya faydalarından dolayı Fen Bilimleri Öğretmenlerimiz Gökmen SOYLAK ve Gülay ARDA'ya, videolardaki ses ve görüntü düzenlemelerinden dolayı Müzik Öğretmenimiz Emre DÜLGER'e ve okulumuz öğrencilerinden Defne Ada AYDIN, Zeynep YAPICIOĞLU, Fazile Ecrin ÇOLAK, Serra SERTTAŞ, Müge ERGÜN'e göstermiş oldukları özveri ve emekleri için teşekkür ederiz.